Coins for Care Media

De kracht achter het succes van de inzamelactie Coins for Care was free publicity. Door steeds een andere insteek te kiezen, verschenen er voor miljoenen euro’s aan artikelen, interviews en andere media aandacht over de actie.

Het begin van de actie op TV, in tijdschriften en kranten

Te gast bij RTL Live

Introductie CfC bij RTL

Te gast bij Spott

Studio NL over CfC

Belazerd door Free Record Shop

Nadat ik Hans van Breukhoven had gevraagd of hij mee wilde doen met Coins for Care, begon hij met zijn Free Record Shop in het diepste geheim een eigen actie. Dat deed heel wat stof opwaaien!

De stemmodule onder vuur

Coins for Care wilde zoveel mogelijk goede doelen laten profiteren van het opgehaalde geld en de donateurs betrokken maken bij de actie. De oplossing was een (voor die tijd nog ongebruikelijke) stemmodule op internet: iedereen kon stemmen op zijn favoriete goede doelen. Alle goede doelen zouden een deel van de opbrengst krijgen: het publiek bepaalde welke het meeste geld zouden krijgen.

Echter de Christelijke goede doelen waren het snelst met het optrommelen van hun achterban om te stemmen, waardoor zij snel in de ranglijst stegen. Dat wekte argwaan. Hoe ik ook uitlegde dat dit geen fraude was, maar dat andere goede doelen hun achterban ook konden vragen te stemmen, dat dat zelfs de bedoeling was, hoe meer stemmen opgingen dat de stemmodule wel fraude gevoelig zou KUNNEN zijn. Hoewel zelfs de NASA site gehacked kon worden, en wij helemaal niet claimden de veiligste site te hebben, was ineens alle aandacht gericht op de stemmodule van Coins for Care. Wat een nachtmerrie! Het programma Kassa (zie eerste video), maakte de boel af door live op de Nederlandse TV de stemmodule te hacken, en ik kreeg nauwelijks nog de kans om het uit te leggen. Daarnaast richtten ze de aandacht op een aantal omstreden goede doelen onder de 140 begunstigden, waaronder de anti-abortus lobby. Daardoor liepen de gemoederen zo hoog op dat alle redelijkheid ver te zoeken was. Exit stemmodule… De verdeling is uiteindelijk bepaald door peiling van een onderzoeksbureau.

Terugblik

Donateursvereniging

Naar aanleiding van mijn ervaringen met Eurocollecte en de ‘gevestigde orde’ besloot ik mijn frustratie om te zetten in meer transparantie in de goede doelen wereld. Dat was het begin van de Donateursvereniging en nog vele jaren media aandacht over goede doelen. Lees meer…

Archief

  • Lees alle Coins for Care artikelen op Scribd
  • Bekijk alle TV interviews / video’s over de actie en de geleerde lessen op Youtube
  • Beluister alle radio interviews op SoundCloud (Dit zijn alle interviews ooit, niet alleen over Coins for Care)

oops, deze lijst lijkt kwijt. ik ga zoeken op de oude website