Verantwoordelijkheid

Wereldproblemen

Het is een grote verantwoordelijkheid om eigen baas te zijn en je niet afhankelijk op te stellen van (inter)nationale overheden en instanties. Er zijn veel complexe problemen die wij met zijn allen moeten oplossen. Gelukkig zijn veel grote en kleine partijen hier al mee bezig. Leestip: Alle grote wereldproblemen en hun oplossingen van Elena Simons.

elena simons

Ik help door partijen met elkaar te verbinden, kennis te verzamelen, samen te vatten en toegankelijk te maken. Dit doe ik door middel van lezingen, workshops en als schrijver.

Wat doen we met oude regels, wetten en systemen?

 • Systemen ‘passen’ niet meer…
 • In het boek Easycratie geven Martijn Aslander en Erwin Witteveen hun visie op de toekomst van werken en organiseren. Een aanrader!
 • easycratie
 • Signaleer imperfecties en kom met oplossingen.
 • In het boek Pamflet 2.nl staan 60 speeches over zelfsturing. Veel daarvan laten zien hoe je van onderaf dingen kunt veranderen die centraal niet waren gelukt.
 • pamflet2
 • Gebruik je energie om kansen te pakken, niet om tegen het systeem aan te schoppen.
 • Zoek je eigen weg…

Voedselproblematiek

Het wereldprobleem/thema waar ik me voor inzet is ‘Food‘, in de ruimste zin van het woord. Hier raken landbouw, visserij, gezondheid, politiek, commercie, oorlog, milieu, dierenwelzijn en nog heel veel andere thema’s elkaar. Gecompliceerd, maar daarom juist zo de moeite waard. Vooral omdat we er zelf iedere dag mee te maken hebben en keuzes kunnen maken. Ik verzamel documentaires, boeken en tips die inzicht geven in het probleem en oplossingsrichtingen aangeven. En vooral: dingen die jij en ik vandaag nog kunnen doen.

Hungry Planet

‘What the world eats’ is een prachtige foto documentaire van wat gezinnen wereldwijd op tafel zetten. Verrassend, relativerend en confronterend…

ECU04.0001.xxf1rw

AUS104.0001.xxf1rw

Wat doet dit met mij?

In onderstaand filmpje van een speech tijdens Stand Up Inspiration leg ik uit hoe het zit en waarom ik dit zo belangrijk vind.

Onderwijs

Als we het onderwijs nu niet goed aanpakken, dan beschikt de toekomstige generatie niet over de tools die ze nodig hebben. Sterker nog: we leiden nu mensen op voor een wereld die al niet meer bestaat! Bijvoorbeeld: Kennis was vroeger macht, nu heeft iedereen toegang tot informatie. Dingen uit je hoofd leren heeft dus geen zin meer. Wel moet je leren hoe je goede informatie vindt, bronnen beoordeeld en met evt tegenstrijdigheden omgaat.

same exam

Initiatieven waar ik helemaal achter sta, zijn:

 • Kahnacademy.org. Mindblowing. Onderwijs compleet op zijn kop. En het werkt! Bekijk Salman Kahns TED speech om meteen helemaal op de hoogte te zijn van de toekomst van onderwijs.
 • Stop Stealing Dreams van Seth Godin stelt de vraag wat de functie van school is, nu onze hele samenleving en economie veranderd zijn.

 • Sir Ken Robinson zijn TED speech ‘how school kills creativity‘ is een klassieker.

 • GeenSchool is een beweging van mensen die geloven dat onderwijs beter, leuker en slimmer kan. Niet morgen, maar nu. Zonder extra geld en zonder beleidsaanpassingen. De enige manier om erachter te komen hoe, is te doen. Deze mensen geloven dat alles kan en laten dat keer op keer zien.
 • In Finland zijn ze op de goede weg. Geen puntensysteem, gemotiveerde leraren en leerlingen. Lees het artikel en bekijk de video.