Wereld probleem: food

De afgelopen 50 jaar is ons voedsel enorm veranderd. Van lokaal, natuurlijk en ambachtelijk naar factory farming, genetisch gemanipuleerd en chemisch vervuild. De voedingsindustrie houdt ons consumenten liever dom. Het probleem is wereldwijd en enorm groot. En toch kunnen jij en ik iets doen. Vandaag nog. Vote with your fork!

In onderstaand filmpje van een speech tijdens Stand Up Inspiration leg ik uit hoe het zit en waarom ik dit zo belangrijk vind.

Documentaires

Om een idee te krijgen van de omvang van het probleem en de samenhang tussen politiek, commercie, gezondheid, dierenwelzijn en milieu, kan ik de volgende documentaires aanbevelen:

  • Food Inc. ‘Hungry for change!’ Deze indrukwekkende documentaire legt Amerika’s geïndustrialiseerde voedselsysteem bloot en het effect daarvan op ons milieu, gezondheid, economie en rechten van werknemers.

  • The world according to Monsanto Schokkende documentaire over hoe deze machtige, gewetenloze multinational het alleenrecht op ons voedsel wereldwijd in handen wil krijgen. Goedschiks, of kwaadschiks…
  • Meat the Truth Vleesproductie is verantwoordelijk voor 18% van het broeikasprobleem. Als we allemaal 1 dag per week minder vlees eten, heeft dat hetzelfde effect als dat we allemaal in een Prius gaan rijden…
  • Sharkwater. Wist je dat jaarlijks 100 miljoen(!) haaien worden gedood voor hun vinnen? En dat meer mensen overlijden door ongelukken met frisdrankautomaten dan door haaien? Hoe we omgaan met deze mysterieuze dieren is een metafoor voor hoe we met andere natuurlijke bronnen omgaan. De zee raakt uit balans.
  • Meer? Bekijk de meest indrukwekkende food documentaries op filmsforaction.org.
  • Hoe ik zelf op dit idee kwam? 
    Een rog met een vishaak in zijn bek veranderde mijn leven…

Boeken

Deze boeken raad ik aan:
diet

Diet for a new America.
Dit is geen dieet boek, maar een boek dat je ervan bewust maakt dat je een keuze hebt. Door bewust te kiezen wat je wel en niet koopt en eet, zul je gezonder en gelukkiger worden en tegelijkertijd onze planeet helpen. Robbins herinnert ons aan wat we al eigenlijk al weten. Die waarheid maakt het boek niet altijd gemakkelijk te lezen, maar het zeer logisch, goed gedocumenteerd en vooral; de waarheid!

eat

Eating animals. Een echte eye-opener. Jonathan Saffran Foer neemt je mee op zijn persoonlijke zoektocht naar kennis van de redenen waarom we dieren eten en hoe we omgaan met hen.

sb

Skinny Bitch.

4h

The 4 hour body. Geweldig boek, dat zowel conventioneel als onconventioneel onderzoek combineert over voedsel, afvallen, lichaamsbeweging en zelfs sex! Ik hou van de manier waarop Timothy alle inzichten combineert en alles op zichzelf uit test. Praktisch en inzichtelijk.

Wat kan JIJ doen?

  • Informeer jezelf. Lees over dit onderwerp en bekijk zoveel mogelijk documentaires.
  • Beluister of lees mijn column ‘Vega-tastic’
  • Pas je eetpatroon aan.
    Allemaal willen we gezonder en bewuster eten. Ik heb talloze adviezen, diëten, boeken en documentaires over voeding bestudeerd en heb voor mezelf een aantal praktische guidelines gemaakt die ik probeer te volgen.Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar het helpt wel om concrete do’s and don’ts te hebben. Een checklist voor in de supermarkt, zo te zeggen. Hierbij mijn lijstje, ik hoop dat je er ook iets aan hebt.
  • Probeer zoveel mogelijk verse groenten te eten en zo weinig mogelijk ‘processed foods’ (=dingen uit pakjes). Wist je dat supermarkten zo zijn ingericht dat in de buitenste gangpaden de verse dingen liggen en in het hart van de supermarkt de processed foods? Blijf dus in de buitenste ring van de supermarkt en laat je niet verleiden tot het ‘evil center’…
  • Eet zo weinig mogelijk vlees. Als je een keer vlees eet, kies dan zo mogelijk voor biologisch. Beter voor de dieren en voor jezelf. Hoe dan ook, koop NOOIT kiloknallers of goedkoop vlees in de aanbieding. De dieren betalen hier de prijs voor en het smaakt ook minder lekker.
  • Als je dierlijke producten (melk, kaas, eieren) een tijdje helemaal uit je dieet schrapt, zul je merken dat je je veel fitter voelt en direct gewicht verliest.
  • Probeer zo weinig mogelijk suiker te gebruiken, maar vermijd vooral high fructose corn syrup (glucose-fructose siroop). Dit wordt veel als zoetstof gebruikt in frisdranken en allerlei andere producten, zelfs hartige. Onderzoek wijst uit dat dit diabetes type 2 kan veroorzaken.
  • MSG (MonoSodiumGlutamate) ofwel VeTsin (E621) zit veel in (Aziatische) gerechten als smaakversterker. Het is echter een dubieus chemisch goedje waar veel mensen allergisch voor zijn. Better safe than sorry! En zonder MSG smaakt het ook prima…
  • Of het nu voor je gewicht is, of voor je gezondheid, probeer softdrinks te vermijden. Er zit werkelijk niets in dat goed voor je is. Dat geldt misschien nog wel extra voor de light versies! Zoetstoffen brengen je insuline-balans in de war. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je er juist dikker van wordt. Wees nu eerlijk: meestal drink je een cola voor de gezelligheid. Waarom niet gewoon water met een schijfje limoen erin, of (zelfgemaakte) ice-tea?
  • Probeer zoveel mogelijk seizoensgroenten te eten. Die passen bij de tijd van het jaar en geven je lichaam dus rust. Bovendien hoeven die asperges en aardbeien in de winter dan niet ingevlogen te worden uit Zuid Afrika en andere verre landen.
  • Drink zo weinig mogelijk koffie: dat is een soort drugs voor je lichaam. Probeer in plaats daarvan eens groene thee: dat geeft je ook even een oppepper, het zit boordevol goede anti-oxidanten en men beweert dat het ook helpt bij het afvallen.
  • Het eten van veel groente en fruit kan even een omschakeling zijn, vooral omdat we gewend zijn hoofdzakelijk brood, pasta en andere graan gerechten te eten. Maar iedereen die zijn eetpatroon heeft aangepast, is er wildenthousiast over. Boele Ytsma vertelt erover op deplanteneter.nl.
  • Mijn favoriete gerecht van dit moment is ‘spaghetti’ van slierten courgette met een goede groene pesto en wat gehakte walnoten erop. In 2 minuten klaar, superlekker, voedzaam en een simpele manier om je dagelijkse dosis groenten binnen te krijgen. Op internet staan veel andere varianten.
  • Een andere manier om je vitaminen binnen te krijgen is de (green)smoothie. Begin de dag met een shake van fruit (vers of bijvoorbeeld bosbessen of frambozen uit de diepvries), wat groene bladgroenten (bijvoorbeeld jonge spinazieblaadjes) en evt. een handje (ongezouten) noten zoals amandelen. Het internet staat vol met recepten, bijvoorbeeld deze.
  • En, ladies: Stop met tampons. Een zogenaamde ‘menstruatiecup’ is veel beter voor je lichaam, het milieu en je portemonnee!

  • Drink zo weinig mogelijk melk en eet zo weinig mogelijk dierlijke producten. Deze zijn ongezond voor je, in tegenstelling tot wat ons altijd is geleerd. Bekijk de uitzending van TROS Radar hierover: