Inspiration shot winter 2014

strive struggle shineMijn thema is al heel lang ‘No Excuses!’ Alles is mogelijk. Maar hoe werkt dat nu precies? Onlangs legde ik het proces van ‘strive, struggle & shine’ uit aan een publiek van ZZP-ers en ondernemers. Zij gaven aan dat het hen hielp hun huidige situatie te begrijpen, zowel zakelijk als privé. Het principe is toe te passen op je eigen persoonlijke ontwikkeling, maar ook op bedrijven en merken. In welke fase zit jij?

Bijzondere mensen

Jack Andraka is pas 15 als zijn oom aan alvleesklier kanker overlijdt. Hij ontdekt dat er een veel grotere overlevingskans is als de ziekte eerder opgespoord kan worden. Via het internet zoekt hij naar mogelijkheden. Uiteindelijk vindt hij een manier om niet alleen alvleesklierkanker, maar nog een paar andere soorten kanker eenvoudig, goedkoop en effectief op te sporen. Een fantastisch verhaal over passie, creativiteit, doorzettingsvermogen en de kracht van het internet.

Elizabeth Holmes

Een ander voorbeeld van een niet medisch iemand die een medische revolutie ontketent is Elizabeth Holmes. Zij vond bloedtesten vervelend, omslachtig en ingrijpend en kon niet begrijpen dat je zo lang moest wachten op de uitslag. Ze kwam er achter dat dit systeem sinds de jaren ‘60 niet vernieuwd was! Uiteindelijk bedacht ze zelf een alternatief: je hebt slecht 1 druppeltje bloed in een ‘nanocontainer’ nodig in plaats van de gebruikelijke rij buisjes (en geen naalden!) en de uitslag weet je binnen een paar uur.

Salman Khan, een financieel analist hielp zijn neefjes via YouTube video’s met hun wiskunde huiswerk. De video’s werden zo populair dat leraren in heel Amerika Salmans video’s gingen gebruiken om de basisprincipes van een aantal vakken uit te leggen, zodat zij hun handen vrij hadden om leerlingen met hun huiswerk en problemen te helpen. Zo werd de Kahn Academy geboren. De speech ‘Let’s use video to reinvent eduction’ uit 2011 is nog steeds mind blowing.

Laat jezelf zien

Als je iets bijzonders doet, of een unieke kijk op de wereld hebt, moet je wel zorgen dat je zichtbaar bent. Tegenwoordig kan dat goed via social media. Maar veel ondernemers weten niet goed wat ze moeten posten. Tijdens dit 30 min webinar laat ik zien hoe je echte toegevoegde waarde kunt bieden. In de bijbehorende slides vind je ook concrete voorbeelden van Tweets met toegevoegde waarde.

Video wordt steeds belangrijker. Youtube is de tweede zoekmachine na Google. De site Myngle staat vol met instructie filmpjes voor alle soorten software die je maar kunt bedenken. Wie leest er tegenwoordig nog een manual?

Mede daarom komt er steeds meer aandacht voor (visual) storytelling. Zie bijvoorbeeld hoe 6 belangrijke management lessen in grappige (en totaal irrelevante) verhaaltjes zijn verpakt, waardoor ze beter blijven hangen.

Jouw verhaal ontdekken en overbrengen? Sinds dit jaar organiseer ik visual storytelling workshops op Mallorca.

Een van de deelnemers maakte tijdens het weekend dit promofilmpje.

Turn your weakness into power!

Jippie, mijn turbo-knop is kapot!‘ Ik kreeg enorm veel reacties op deze blog, waarin ik de (energie)balans opmaak, een jaar na het auto ongeluk waarin ik een whiplash opliep. Jezelf blootgeven en kwetsbaar opstellen zijn kennelijk geen teken van zwakte, maar geven anderen juist een kijkje in jouw kracht. Als ik ooit weer een boek schrijf (na nummer vijf neem ik nu even een laaaaaange pauze), dan wordt dit het onderwerp… 😉

Eggs free range chicken

Lees hiernaast waarom ik biologische eieren uit New York meenam in het vliegtuig….

Wereldburger nieuws

De tweede druk van het Handboek voor Wereldburgers is inmiddels verschenen. Binnen drie maanden waren de 1000 exemplaren uitverkocht (dank aan alle lezers!). Deze update vat samen wat er sindsdien allemaal gebeurd is: de overheid is in beweging gekomen, er werden onderzoeken gedaan en ik werd veel geïnterviewd over mijn wereldburger lifestyle en zelfs financien. Veel wereldburgers bestelden het boek digitaal, als PDF. Dat zette me ertoe aan AL mijn boeken als digitaal boek beschikbaar te maken. In mijn webshop zijn ze nu allemaal te bestellen.

Chicken

Ons boerderijtje op Mallorca blijkt populair te zijn voor (familie)vakanties en om te snuffelen aan het rustige boerenleven. Deze winter schrijft onderneemster Connie Maathuis er haar boek. Nieuwsgierig naar het huis? Je kunt nu al boeken voor de (school)vakanties van 2015.

New York tips

Begin december vloog ik met de eerste rechtstreekse vlucht (slechts 4 uur!) van Curaçao naar New York. Jetblue vierde dit met champagne en een goodie bag. We hadden veel plezier met de plastic emblemen die we kregen…

jetblue

Via de Uber taxiservice was ik in 25 minuten in het centrum van Manhattan. Ook proberen? Met de promocode estherj30 krijg je je eerste rit gratis. Ik logeerde via airbnb op deze geweldige lokatie in de meatpacking district.  Aan de overkant van de straat zit de trendy Chelsea market, vol leuke winkels en gezellige cafe’s. Via de spottedbylocals app kwam ik bij Sleep no More terecht; een innovatieve ‘show’, waar je als publiek door een mysterieus gebouw zwerft, waar acteurs tussen het publiek een jaren 30 op Hamlet gebaseerd verhaal spelen. Een unieke ervaring!

Omdat er in Curaçao tijdelijk geen ‘blije eieren’ te krijgen zijn, nam ik een doos biologische eieren uit New York mee terug naar het eiland. Sinds ik zelf kippen heb, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om legbatterij eieren te eten. Soms moet je iets over hebben voor je principes… 🙂

Kerst vierde ik met mijn familie in Miami en met nieuwjaar ben ik in Colombia. In de volgende nieuwsbrief deel ik natuurlijk weer mijn ervaringen, inspiratie en tips. Fijne feestdagen!

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.