Wereldburgers
Voor mijn nieuwe boek het Handboek voor Wereldburgers ben ik interessante mensen aan het interviewen. Lees hier alvast een aantal verhalen:
Woont en werkt met zijn Spaanse vriendin en kat vanuit diverse plekken in Thailand
Belemmeringen?
Alle regeltjes rondom reizen met een huisdier hadden een reden kunnen zijn om er niet aan te beginnen. Maar we zijn op onderzoek gegaan en het bleek niet zo lastig te zijn als we oorspronkelijk dachten. Je moet gewoon op tijd beginnen met de aanvragen, stempels, inentingen etc. En je luchtvaartmaatschappij goed uitzoeken. Bij Aeroflot bleek onze kat gewoon als handbagage mee te mogen van Spanje naar Thailand… Reizen met een kat betekent dat je niet ‘wild gaat backpacken’, maar dat je wat langer op 1 plek blijft. Misschien wel vergelijkbaar met reizen met kinderen? We komen in Azië ook veel reizende stellen met kinderen tot een bepaalde leeftijd tegen. Dan zijn die kids ineens leerplichtig. Sommigen gaan dan terug naar Nederland, anderen geven hun kinderen onderweg ‘thuis scholing’ en weer anderen kiezen ervoor om zich ergens wat langer te settelen, zodat de kinderen naar school kunnen. Ik ontmoette onlangs een Nederlands stel, dat op reis zwanger was geworden. Ik dacht: dat is game over, die gaan terug naar Nederland. Maar ze besloten dat het krijgen van een kind juist een goed moment was om wat langer weg te blijven. “Als we terug naar Nederland zouden gaan, zouden we een baan erbij moeten zoeken. Hier kunnen we van veel minder geld leven” was hun redenering. Ik vind het wel stoer dat ze nu hier hun kind gaan krijgen en verder reizen.
Je eigen weg zoeken
Na mijn middelbare school ben ik een jaar met een rugzak door Australië gaan reizen. Dat heeft me een beetje wakker geschud. Toen ik terugkwam in NL wist ik niet wat ik wilde gaan doen. Het enige dat ik leuk vond was reizen. Dus ging ik toerisme studeren in Breda. Mijn stage liep ik op de exotische Salomonseilanden. Daarna kon ik geen rust meer vinden. Ik ging nog wel een beetje werken, maar kon mijn draai in NL niet meer vinden. Op een van mijn reisjes ontmoette ik mijn Spaanse vriendin. Al snel ging ik voor een soort stage van 6 maanden naar Spanje. Niet zozeer met de bedoeling om daar te gaan wonen, maar ik zag het wel als het begin van een groot avontuur.
Oud-ondernemer en ‘persona non grata’ Jacob Gelt Dekker woont officieel op Curaçao, maar verdeelt zijn tijd tussen zijn huizen in Key West (Florida), New York, Amsterdam en Curaçao en brengt de laatste tijd ook regelmatig tijd door in Zuid Afrika en de voormalige Oostblok landen.
The world is my playground
Ik reis zo’n 9 maanden per jaar. In het weekend ben ik vaak in de USA. Door de week op Curaçao. Omdat dit allemaal in dezelfde tijdzone zit, voelt het als 1 plek, niet als 3 verschillende lokaties. In de afgelopen 6 maanden ben ik zo’n 10 keer op een neer naar Europa gevlogen. Ik ben gefascineerd door de ontwikkelingen achter wat vroeger ‘het ijzeren gordijn’ heettte. Ik kwam daar al als student vertegenwoordiger van de Verenigde naties en ken ondertussen best wat mensen, ook in hoge posities. Ik kijk mijn ogen uit… Ook ben ik verbonden aan de universiteit van Kaapstad, waar ik ca. 6 weken per jaar verblijf.
Wereldburger
Ik vertrok zo’n 30 jaar geleden uit Nederland. Ik heb een tijd in Hong Kong en China gewoond, maar ook in Egypte. Ik ben op zoveel plekken geweest… Ik heb een tijd in Hong Kong ingeschreven gestaan. Ik heb ook een speciaal visum voor de USA, dat heeft ‘extended relation’ en dat betekent dat ik 182 dagen per jaar daar mag verblijven in plaats van de normale limiet van 90 dagen. Maar zo vaak ben ik er niet hoor. Ik sta nu ingeschreven op Curaçao. Waarom ik me heb laten inschrijven? Omdat het anders zo lastig is als je doodgaat! Haha! Nee, echt: als je nergens staat ingeschreven, kan je ook niet worden uitgeschreven en dat geeft allemaal administratieve problemen, zeker als er een nalatenschap is. Dat merk ik ook in de praktijk: ik probeer al jaren een Curaçaos huisje te kopen, waarvan de eigenaar is overleden toen hij op een vals social security nummer in de USA verbleef. Omdat hij onder die naam als overleden is opgegeven, kan de regering in Curaçao hem onder zijn eigen naam niet doodverklaren. Pas nu, vele decennia later, nu hij 120 zou zijn geweest als hij nog had geleefd, gaat de rechter eindelijk beslissen of ze een uitzondering kunnen maken en hem uiteindelijk als overleden kunnen registreren, zodat zijn erven zijn huis kunnen verkopen.
Belasting
Acteur Garry Davis (91) is de eerste officiële wereldburger. Al 65 jaar lapt hij de grenzen van de wereld aan zijn laars.
Oorlog als eye opener
Net toen hij aan het begin van de tweede wereldoorlog als acteur op doorbreken stond op Broadway, sneuvelde zijn broer. Garry besloot in dienst te gaan om de moordenaars van zijn broer een lesje te leren. Als bommenwerperpiloot verheugde hij zich om de oorlogsfabrieken van Hitler te vernietigen. In plaats daarvan kreeg hij opdracht om een stad vol burgers te bombarderen. Hij voelde zich enorm schuldig en was geschokt door de vernietiging, de menselijke ellende en de onzin van oorlog. Vanaf dat moment zette hij zich in voor een wereldwijd systeem dat oorlog overbodig zou maken.
Afstand van Amerikaanse nationaliteit
In 1948 deed hij in Parijs in het openbaar afstand van zijn Amerikaanse Staatsburgerschap en leverde zijn paspoort in bij de Amerikaanse Ambassade. “Ik had mezelf in eerste instantie als Amerikaan gezien; loyaal aan Amerikanen en niet als mens; loyaal aan de mensheid”. Vanaf dat moment draaide hij het om. Omdat hij acteur was, wist hij zijn acties onder de aandacht van de media en dus een groot publiek te brengen. Tijdens en vergadering van de UN interrumpeerde hij om een voorstel te doen voor een wereldregering om vrede te brengen. Tijdens een vredesdemonstratie met 20.000 deelnemers in Parijs hield Davis een gepassioneerd betoog voor de erkenning van wereldwijde mensenrechten. De volgende dag nam de UN unaniem het verdrag van de rechten van de mens aan.
Wereldregering
Met dat verdrag als basis, richtte Garry The World Government of World Citizens op, met de World Service Authority als administratieve uitvoerder. Hij kreeg steun van intellectuelen zoals Albert Einstein en beroemdheden als Eleonor Rooseveld. Hij maakte een Wereldpaspoort en reisde daarmee de wereld rond. De meeste landen erkenden het paspoort niet (Garry’s reactie: “Maar IK erken het!”) en hij werd gevangen gezet, toegang geweigerd, gedeporteerd, maar belandde af en toe ook op de thee bij staatshoofden.
Wil je digitale nomade worden?
Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer, maar wil je niet zelf het wiel uitvinden?
Leer dan van mijn 35 jaar ervaring als ondernemer, waarvan bijna 20 jaar lokatie onafhankelijk.
Ik help je graag met:
- gratis advies van Esther AI
- mijn boeken met inspiratie en tips
- de complete Digital Nomad workshop video serie
- 1-op-1 coaching