Vijf dingen die je nog niet wist over je achterflap

Belangrijke tips voor je non-fictie boek

Veel auteurs schrijven de achterflaptekst pas als hun boek klaar is. Een gemiste kans! Als je onderstaande vijf punten weet, zal je voortaan met heel andere ogen naar de back cover van jouw – en andere – boeken kijken.

1. De achterflap is de belangrijkste pagina van je boek

Wat doe je als je in een boekhandel rondkijkt? Je selecteert boeken met interessante titels en omslagen en leest dan de achterflappen, correct? Bij onlineverkoop op websites als Bol.com of Amazon.com krijg je ook als eerste de blurb ofwel de tekst van de achterflap te zien. En wat stuur je als executive summary van je boek aan een uitgever om te kijken of hij geïnteresseerd is? Inderdaad; je achterflaptekst. Dit is de elevatorpitch van je boek en je marketingmateriaal.

2. De auteur schrijft zelf de tekst, niet de uitgever

Ik had geen idee! Ik was nog amper begonnen met schrijven van mijn eerste boek, toen mijn uitgever A. W. Bruna me vroeg om voor de najaarsbrochure alvast de achterflaptekst aan te leveren. Kennelijk kopen boekwinkels in op basis van een brochure met coverfoto’s en achterflappen van boeken die maanden later pas uitkomen. Op basis van mijn tekst en de cover die Bruna liet maken, besloten de boekwinkels het boek – dat nog niet af was! – in te kopen. Zo leerde ik voor het eerst dat je de achterflap kunt gebruiken voor de voorverkoop van je boek.

3. Je achterflap bepaalt de inhoudsopgave en geeft je de structuur voor je boek

De achterflap is niet alleen je belangrijkste verkooppagina, maar toont ook de opbouw van je boek, en geeft je de kapstok voor jouw schrijfproces. Hoe ga je de belofte die je op je achterflap aan je lezers doet, waarmaken in je boek? Zorg dat de inhoud van je boek aansluit bij de verwachtingen. Schrijf daarom je achterflap eerst! Het voorkomt dat je later in het schrijfproces vast loopt.

4. Het is een test of je boek-idee levensvatbaar is

Voordat je veel tijd gaat stoppen in het schrijven van je boek, kun je je achterflap gebruiken om te kijken of er uberhaupt belangstelling is voor je boek en jouw insteek van je onderwerp. Post je achterflap op social media, stuur hem naar vrienden en bekenden en oefen je ‘elevator pitch’ waar mogelijk. Vraag om feedback om je flaptekst nog beter te maken. Krijg je steeds dezelfde vragen? Verwerk die dan in je achterflap tekst. Pas als je veel positieve reacties krijgt, ga je het boek schrijven. Wie weet kun je het zelfs al in de voorverkoop doen terwijl je nog aan het schrijven bent!

5. Zeg zoveel mogelijk in maximaal 250 woorden

En dan nu het ‘slechte’ nieuws… Er is beperkte ruimte op de achterflap. Je tekst moet goed leesbaar zijn en er komt ook nog een auteursfoto en een barcode bij. Dus je hebt ruimte voor maximaal 250-300 woorden, inclusief het stukje over de auteur (dat je uiteraard in de 3e persoon schrijft). Ik zie de achterflap als een soort puzzel, waarbij je moet zorgen dat alle belangrijke stukjes erin zitten en dat ze goed in elkaar passen. Het is de moeite waard om extra aandacht te besteden aan deze belangrijkste pagina van je boek. Er is zoveel over te vertellen dat ik er in mijn boek ‘Zo schrijf je een boek!’ een heel hoofdstuk aan wijd, met voorbeelden, veel gemaakte fouten en tips om die te voorkomen.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Als je 'andersom' begint en eerst de structuur opzet, kun je daarna je creativiteit de vrije loop laten en je energie volgen. Zo is het schrijven en publiceren van een boek eenvoudiger dan je denkt. Met deze methode heb ik al duizenden mensen geholpen om hun verhaal te delen. Ben jij de volgende?
Het boek - Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijf methode (begin met de achterflap) in mijn supercomplete boek Zo schrijf je een boek! Je vind er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.
Persoonlijke begeleiding - Veel mensen merken dat het nog beter werkt als de kennis van het boek wordt gecombineerd met een vorm van begeleiding en accountability. Kun je een steuntje in de rug gebruiken? Ik help je graag verder. Ongeacht hoeveel tijd of geld je kunt investeren: er is voor iedereen een optie.
Schrijfweken - Tijdens de online Schrijfweek@home en de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden Curaçao, Mallorca of Thailand ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop om je op weg te helpen, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback.
Free resources -  Meer schrijf inspiratie en tips? Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst en ontvang meteen een PDF checklist om jouw boek te schrijven en publiceren.
Share this Blog post: