Het geheim van een book cover die verkoopt

Do’s and don’ts bij het ontwerp van jouw boekomslag

Toen ik begon met het uitgeven van mijn eigen boeken, heb ik veel fouten gemaakt. De grootste fout was om zelf te proberen een boekomslag te ontwerpen.

Wat ik me niet realiseerde, was dat een cover er niet alleen mooi uit moet zien. Er komt veel meer bij kijken.

Ik probeerde bijvoorbeeld te veel op de cover te plaatsen. Ik wilde iets magisch creëren, iets anders. Ik voegde beelden toe van iedere stap van het proces dat in het boek werd beschreven, wat symboliek van de titel of een knipoog naar een belangrijk detail in het boek.

Alleen mensen die het boek hadden gelezen, zouden deze dingen begrijpen, en ik hoopte dat ze echt onder de indruk zouden zijn.

Het bleek echter dat potentiële lezers niet echt onder de indruk waren; mijn boeken werden niet of nauwelijks verkocht…

Het duurde even voordat ik erachter kwam dat mijn aanpak helemaal verkeerd was. De cover is namelijk niet bedoeld voor mensen die het boek al hebben gelezen. In plaats daarvan is het belangrijkste doel van de cover om jouw boek te laten opvallen tussen andere boeken (zowel online als offline), interesse te wekken van mensen die het nog niet kennen, en om het te verkopen.

Denk er maar eens over na, wanneer je online naar een boek zoekt, op je laptop of smartphone, zie je niet de volledige omslag maar alleen de thumbnail, de mini-versie van het boek. Er is niet veel plek voor details. In één oogopslag moet duidelijk zijn waar je boek overgaat, voor wie het geschikt is en wat de lezer er aan gaat hebben.

Dit kleine detail heeft ENORME gevolgen voor je ontwerp.

Het was een game-changer toen ik dit eenmaal door had.

Mijn laatste, simpele book covers verkopen veel beter dan de gecompliceerde covers die ik vroeger had:

Ga eens kijken naar boekomslagen van andere auteurs, binnen jouw genre en in andere genres. Wat valt je op? Wat werkt voor jou? Wat trekt je minder aan?

Wat wil je overbrengen op je lezer? Hoe kan je dat doen? Welke beelden, kleuren, lettertypes passen daarbij?

Wil je een probleem aankaarten op je cover, of de oplossing, het resultaat dat lezers kunnen bereiken na het lezen van jouw boek?

Het is leuk om zelf wat vooronderzoek te doen en wat ideeën te genereren, maar ik kan je aanraden om het definitieve ontwerp van je cover door een professional te laten maken, een ontwerper die ook echt ervaring heeft met boekomslagen.

Veel plezier bij het ontwerpen van jouw cover!

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Als je 'andersom' begint en eerst de structuur opzet, kun je daarna je creativiteit de vrije loop laten en je energie volgen. Zo is het schrijven en publiceren van een boek eenvoudiger dan je denkt. Met deze methode heb ik al duizenden mensen geholpen om hun verhaal te delen. Ben jij de volgende?
Het boek - Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijf methode (begin met de achterflap) in mijn supercomplete boek Zo schrijf je een boek! Je vind er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.
Persoonlijke begeleiding - Veel mensen merken dat het nog beter werkt als de kennis van het boek wordt gecombineerd met een vorm van begeleiding en accountability. Kun je een steuntje in de rug gebruiken? Ik help je graag verder. Ongeacht hoeveel tijd of geld je kunt investeren: er is voor iedereen een optie.
Schrijfweken - Tijdens de online Schrijfweek@home en de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden Curaçao, Mallorca of Thailand ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop om je op weg te helpen, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback.
Free resources -  Meer schrijf inspiratie en tips? Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst en ontvang meteen een PDF checklist om jouw boek te schrijven en publiceren.
Share this Blog post: