Het geheim van een book cover die verkoopt

De omslag van je boek moet er mooi uitzien. En de aandacht trekken. En onderscheidend zijn van andere boeken in dat genre. En je doelgroep aanspreken. En passen bij je verhaal.

Hoe zorg je voor een cover die dat allemaal doet en ook nog goed verkoopt?

Maak niet dezelfde fout die ik (jarenlang!) maakte

Toen ik begon met het uitgeven van mijn eigen boeken, heb ik veel fouten gemaakt. De grootste fout was om zelf te proberen een boekomslag te ontwerpen. Ik dacht dat een boekomslag er gewoon mooi uit moest zien. Er komt echter veel meer bij kijken.

Ik probeerde bijvoorbeeld te veel op de cover te plaatsen. Ik wilde iets magisch creëren, iets anders. Ik voegde beelden toe van iedere stap van het proces dat in het boek werd beschreven, symboliek van de titel of een knipoog naar een belangrijk detail in het boek.

Alleen mensen die het boek hadden gelezen, zouden deze dingen begrijpen, en ik hoopte dat ze echt onder de indruk zouden zijn. Het bleek echter dat potentiële lezers niet echt onder de indruk waren; mijn boeken werden niet of nauwelijks verkocht…

Het duurde even voordat ik erachter kwam dat mijn aanpak helemaal verkeerd was. De cover is namelijk niet bedoeld voor mensen die het boek al hebben gelezen. In plaats daarvan is het belangrijkste doel van de cover om jouw boek te laten opvallen tussen andere boeken (zowel online als offline), interesse te wekken van mensen die het nog niet kennen, en om het te verkopen.

De weg naar een goede cover

  • Wanneer je online naar een boek zoekt, op je laptop of smartphone, zie je niet de volledige omslag maar alleen de thumbnail, de mini-versie van het boek. In één oogopslag moet duidelijk zijn waar je boek overgaat, voor wie het geschikt is en wat de lezer er aan gaat hebben.
  • Zorg daarom dat je cover als thumbnail zichtbaar, leesbaar en aantrekkelijk is. Er is niet veel plek voor details. Beperk je tot de titel, ondertitel, auteursnaam en één afbeelding. Het was een game-changer toen ik dit eenmaal door had.
  • Ga eens kijken naar boekomslagen van andere auteurs, binnen jouw genre en in andere genres. Wat valt je op? Wat werkt voor jou? Wat trekt je minder aan?
  • Wat wil je overbrengen op je lezer? Hoe kan je dat doen? Welke beelden, kleuren, lettertypes passen daarbij?
  • Wil je een probleem aankaarten op je cover, of de oplossing, het resultaat dat lezers kunnen bereiken na het lezen van jouw boek?

Vraag een professionele ontwerper (mét boekervaring!)

Het is leuk om zelf wat vooronderzoek te doen en wat ideeën te genereren, maar ik kan je aanraden om het definitieve ontwerp van je cover door een professional te laten maken. Liefst een ontwerper die ook echt ervaring heeft met boekomslagen, want er zijn technische specificaties waar je rekening mee moet houden. Plus: zelf gemaakt ziet er namelijk vaak ook echt zelfgemaakt uit. En dat is niet wat je over wilt brengen aan je potentiële lezers, toch?

Veel plezier bij het ontwerpen van jouw cover!

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Doe mee met de Schrijvers Mastermind

Het maandelijkse lidmaatschap waarin alle thema’s en struikelblokken bij het schrijven aan bod komen. Een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak voor jouw boek. Leden zien dat ze sneller stappen zetten door deze vorm van begeleiding en accountability. Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ontdek wat je allemaal krijgt voor slechts €24,95 per maand.

Persoonlijke begeleiding

Privé-schrijfcoaching is een unieke kans om eenmalig of gedurende zes maanden met mijn persoonlijke begeleiding en ondersteuning aan je boek te werken. Naast de strategiesessie en 1-op-1 calls, heb je toegang tot alle informatie die je nodig hebt. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotisch eiland?

Tijdens de online Schrijfweek@home en de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven. Je ontvangt het boek én het bijbehorende werkboek overigens gratis bij de Schrijvers Mastermind.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.
Share this Blog post: