Leer je met me mee?

6 tips voor jouw eigen online programma

Online programma’s zijn de nieuwe hit. Omdat je zo toegang hebt tot de beste experts en de informatie in je eigen tempo, in je eigen omgeving, tot je kunt nemen. Ook het maken van je eigen online programma of ecourse wordt steeds populairder. Daarom wil ik jou ook graag op weg helpen.

Deze zomer nam ik – tijdens een hittegolf(!) – mijn online programma ‘Zo schrijf je een boek!’ op. Maar liefst 60 videos met al mijn tips en voorbeelden van hoe je een boek schrijft, promoot en uitgeeft. Ik vind het super leuk om zo’n e-cursus te maken (behalve die hittegolf dan…) en ben blij en trots dat het zoveel schrijvers op weg helpt met hun boek. Leer je met me mee? Hieronder deel ik mijn 6 belangrijkste tips.

  • Kies een onderwerp waar je hart vol van is, waar je veel over te vertellen hebt en/of waar je veel vragen over krijgt. Bij mij is dat uiteraard ‘boeken schrijven’. Ik heb er zelf zo’n 30 geschreven en heb honderden ondernemers geholpen dat van hun tot leven te brengen. Zeker nu tijdens corona zijn er steeds meer mensen die hun lang gekoesterde droom van een boek willen waarmaken. Wat voor onderwerp gaat jouw hart sneller van kloppen?

  • Voordat je een online cursus opneemt, heb je structuur nodig. Heb je al een training, presentatie of misschien een boek over jouw onderwerp waarvan je de opzet kunt gebruiken? Ik heb de hoofdstukindeling van mijn boek ‘Zo schrijf je een boek!’ gebruikt om de modules van het online programma in te vullen. De PDF van het boek, plus het werkboek, krijg je er in de cursus bij. Op die manier hebben studenten zowel geschreven info als videos, omdat iedereen op een andere manier leert. In de videos noem ik aanvullende voorbeelden en tips, dus ik herhaal of lees niet op wat er al in de syllabus of op de slides staat. Heb jij materiaal dat je kunt hergebruiken, samenvoegen of als basis kunt gebruiken voor jouw online programma?

  • Zorg voor goed beeld en geluid. Niets is zo irritant als korrelig beeld, of – nog erger – een slecht verstaanbare audio. Ik gebruik steeds dezelfde achtergrond, film met de briljante camera van mijn iPhone 11pro op een standaard en gebruik een kleine microphone van Shure voor goed geluid.

  • Ik host het online programma op Teachable, een platform dat zowel voor de maker als gebruiker heel gebruiksvriendelijk is. Je kunt gratis beginnen en pas als je meer dan tien studenten hebt, moet je upgraden naar een betaalde versie. Zo kun je laagdrempelig beginnen.

  • Zorg voor een pakkende verkoop tekst. Je ’sales page’ moet niet alleen uitleggen voor wie je e-course bedoeld is en wat je jouw studenten gaat leren, maar vooral duidelijk maken wat het resultaat is dat ze met jouw cursus kunnen behalen. De eerste zin van mijn pagina is bijvoorbeeld: “Dit is het startpunt voor jouw schrijfavontuur, of je nu een (auto)biografie schrijft, een managementboek of een roman.”

  • Verzamel reviews van ‘proefkijkers’. Ik vraag een aantal followers om het programma van begin tot eind door te lopen, eventuele foutjes en feedback door te geven en een review te schijven. Dat levert prachtige testimonials op, zoals deze: “Alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boek. Ik vind het leuk dat Esther in de video’s haar eigen verhalen vertelt, voorbeelden laat zien van andere boeken en praktische tips geeft. Super inspirerend. Een perfecte aanvulling bij het boek en werkboek.” – Greta van Buuren

Ik wens je veel plezier en succes met jouw online programma!
PS: Misschien wil je mijn online programma ter inspiratie gebruiken voor dat van jou? Of heb je interesse in je eigen boek schrijven? Bekijk dan ‘Zo schrijf je een boek!, mijn online programma

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Als je 'andersom' begint en eerst de structuur opzet, kun je daarna je creativiteit de vrije loop laten en je energie volgen. Zo is het schrijven en publiceren van een boek eenvoudiger dan je denkt. Met deze methode heb ik al duizenden mensen geholpen om hun verhaal te delen. Ben jij de volgende?
Het boek - Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijf methode (begin met de achterflap) in mijn supercomplete boek Zo schrijf je een boek! Je vind er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.
Persoonlijke begeleiding - Veel mensen merken dat het nog beter werkt als de kennis van het boek wordt gecombineerd met een vorm van begeleiding en accountability. Kun je een steuntje in de rug gebruiken? Ik help je graag verder. Ongeacht hoeveel tijd of geld je kunt investeren: er is voor iedereen een optie.
Schrijfweken - Tijdens de online Schrijfweek@home en de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden Curaçao, Mallorca of Thailand ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop om je op weg te helpen, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback.
Free resources -  Meer schrijf inspiratie en tips? Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst en ontvang meteen een PDF checklist om jouw boek te schrijven en publiceren.
Share this Blog post: