foto: stock.xchng hisks

Is één van jouw goede voornemens om nu eindelijk eens echt dat boek te schrijven waar je al heel lang van droomt? Ik ga je hieronder zoveel tips en inspiratie geven, dat je geen excuus meer hebt! 😉

Begin bij het eind. Schrijf dus eerst je achterflap. Deze combinatie van samenvatting en verkoopverhaal is belangrijk voor zowel de uitgever, boekenwinkels als potentiële kopers van je boek. Het is voor jezelf ook een soort mini-samenvatting, gecombineerd met een sales-pitch. Bekijk deze korte video met tips voor je achterflap.
 Maak daarna in grote lijnen een indeling van je boek. Door deze eerste opzet van de inhoudsopgave wordt de structuur van je boek duidelijk: wat komt waar?

Jouw boek klaar in 6 maanden?

Hoe dan?!?

Een goede titel en pakkende ondertitel zijn erg belangrijk. Laat je echter niet verleiden een ‘doordenkertje’ als titel te nemen. Zorg dat een potentiële lezer door de (onder)titel alleen al weet waar het boek over gaat. Zorg voor de juiste steekwoorden die door de zoekmachines en boekenwebsites herkend worden. Als iemand zoekt op een bepaald onderwerp, moet jouw boek op de juiste plaats bovenkomen. Heb je eenmaal een goede omschrijving, zorg dan wel dat hij ‘spannend’ en aantrekkelijk verwoord wordt.

Reserveer meteen een aantal domeinnamen met jouw mogelijke boektitels. Dat kost slechts enkele tientjes per jaar.
 Ik ben zelf fan van Keurigonline.nl.

Check de concurrentie! Wat voor boeken zijn er al over jouw onderwerp? Wat maakt jouw boek anders? Wat voegt het toe? Zorg dat dit duidelijk wordt in de titel, achterflap en inleiding.

Schrijf alvast de inleiding van je boek. Wat is de aanleiding, wat ga je in het boek vertellen, hoe zit het in elkaar? Vergeet vooral ook niet om iets persoonlijks te vertellen en gebruik veel verhalen/anekdotes in plaats van droge feiten.

Schrijf alsof je praat, probeer geen mooie of moeilijke zinsconstructies of ‘schrijftaal’ neer te zetten. Dat leest niet prettig.

Schrijf nu voor elk hoofdstuk een alinea of een aantal bullets van wat er in dat hoofdstuk komt.
Schrijf nu het hoofdstuk waar je de meeste energie voor hebt (dat hoeft niet per se het eerste te zijn).

Laat (de eerste hoofdstukken van) je boek door veel mensen lezen. Vraag feedback door middel van drie vragen:
1) Op welke plekken viel je in slaap?
2) Wat vond je goed?
3) Wat miste je?

Maak een overzicht van jouw marketingpotentieel. Hoe groot is jouw netwerk? Hoeveel social media friends/followers/contacten heb je? Wat is de doelgroep van je boek? Promotie-ideeën?
 Met bovenstaande info kun je een uitgever benaderen of je boek op internet plaatsen (bijvoorbeeld op Ten Pages).

Zelf uitgeven?
 Maar niet het wiel opnieuw uitvinden? Ik heb mogelijkheden en prijzen verzameld op Mijn eerste boek. Er is nu ook een Facebook groep waar je tips en ervaringen kunt delen.

En, mocht je tot de conclusie komen dat je toch geen boek wilt schrijven, zet het dan NU uit je hoofd en maak je energie vrij om een andere droom te realiseren.

Veel plezier!

jij-bent-een-topvrouw40Cadeau idee? Deze en andere blogs van Vrouw.nl zijn gebundeld in het boekje ‘ Jij bent een TopVrouw‘. Bestel nu een gesigneerd exemplaar voor slechts €9,95, inclusief verzendkosten.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 25 boekenschrijfcoach van 400 mensen en organisator van 20 schrijfretraites, heb ik het beste systeem gevonden om snel een goed boek te schrijven. Het is eenvoudiger dan je denkt, met mijn 7 stappen ‘Reverse Writing’ methode. Hierbij links naar meer info om je op weg te helpen met het schrijven en publiceren van je boek:

‘Achterstevoren’ schrijven?!? –  Voorkom de fout de veel schrijvers maken: begin met de achterflap van je boek, niet op pagina 1. Het klinkt niet logisch, maar het werkt echt. Ontdek het geheim van ‘Reverse Writing’.

Free resources –  Vind inspiratie en tips in mijn blogs. Meer schrijf inspiratie en tips? Schrijf je in voor mijn ‘interested in writing’ list en ontvang meteen een PDF met 10 ideeën voor een succesvol boek.

Het boek – Leer mijn ‘omgekeerde’ 7 stappen aanpak (begin met de achterflap) in mijn recent geüpdate (e)boek ‘Schrijf je boek in één week’. Je vind er veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

eCourse – Leer de 7 stappen aanpak in mijn (Engelstalige) eCourse ‘How to write a book in 1 week’. De ecourse bouwt verder op het concept van het boek en geeft voorbeelden over het schrijfproces, promotie van je boek en oefeningen om echt aan de slag te gaan. Plus concrete tips om je boek te self-publishen op Amazon of een ander platform.

Workshop – Een voorproefje van ‘Reverse Writing’, laat je inspireren, ontvang praktische tips, krijg persoonlijke feedback op je achterflap; met de 1/2 dag workshop ‘Van idee tot boek’.

Schrijfweken – Tijdens de retreats op Curaçao, Mallorca of Thailand ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Iedere dag een workshop om je op weg te helpen, focus, heerlijk eten en persoonlijke begeleiding.

1 op 1 begeleiding – Misschien komen de data van de schrijfweken je niet uit? Wil je 1 op 1 mijn onverdeelde aandacht? Boek dan een privé schrijfweek. Je kunt ook een RESULTant sessie boeken: in 1 of 2 sessies kan ik je al een eind op weg helpen.

VAN IDEE TOT BOEK IN 6 MAANDEN

Als je echt serieus aan de slag wilt met het schrijven en publiceren van je boek, kan ik mijn Schrijvers Mastermind aanbevelen: ik help je persoonlijk bij elke stap, zodat je boek in 6 maanden klaar is!

Resultaten – Mijn methode werkt echt: bekijk de boeken die al zijn gepubliceerd met mijn schrijf-methode. Of leer van de ervaringen van andere CEO’s en ondernemers die met mij werkten in deze YouTube testimonial playlist.

Mijn 5 belangrijkste tips – In deze video deel ik mijn belangrijkste schrijf tips, samen met de co-auteur van mijn boek:

Share this Blog post: