foto: stock.xchng hisks

Is één van jouw goede voornemens om nu eindelijk eens echt dat boek te schrijven waar je al heel lang van droomt? Ik ga je hieronder zoveel tips en inspiratie geven, dat je geen excuus meer hebt! 😉

Begin bij het eind. Schrijf dus eerst je achterflap. Deze combinatie van samenvatting en verkoopverhaal is belangrijk voor zowel de uitgever, boekenwinkels als potentiële kopers van je boek. Het is voor jezelf ook een soort mini-samenvatting, gecombineerd met een sales-pitch. Bekijk deze korte video met tips voor je achterflap.
 Maak daarna in grote lijnen een indeling van je boek. Door deze eerste opzet van de inhoudsopgave wordt de structuur van je boek duidelijk: wat komt waar?

Een goede titel en pakkende ondertitel zijn erg belangrijk. Laat je echter niet verleiden een ‘doordenkertje’ als titel te nemen. Zorg dat een potentiële lezer door de (onder)titel alleen al weet waar het boek over gaat. Zorg voor de juiste steekwoorden die door de zoekmachines en boekenwebsites herkend worden. Als iemand zoekt op een bepaald onderwerp, moet jouw boek op de juiste plaats bovenkomen. Heb je eenmaal een goede omschrijving, zorg dan wel dat hij ‘spannend’ en aantrekkelijk verwoord wordt.

Reserveer meteen een aantal domeinnamen met jouw mogelijke boektitels. Dat kost slechts enkele tientjes per jaar.
 Ik ben zelf fan van Keurigonline.nl.

Check de concurrentie! Wat voor boeken zijn er al over jouw onderwerp? Wat maakt jouw boek anders? Wat voegt het toe? Zorg dat dit duidelijk wordt in de titel, achterflap en inleiding.

Schrijf alvast de inleiding van je boek. Wat is de aanleiding, wat ga je in het boek vertellen, hoe zit het in elkaar? Vergeet vooral ook niet om iets persoonlijks te vertellen en gebruik veel verhalen/anekdotes in plaats van droge feiten.

Schrijf alsof je praat, probeer geen mooie of moeilijke zinsconstructies of ‘schrijftaal’ neer te zetten. Dat leest niet prettig.

Schrijf nu voor elk hoofdstuk een alinea of een aantal bullets van wat er in dat hoofdstuk komt.
Schrijf nu het hoofdstuk waar je de meeste energie voor hebt (dat hoeft niet per se het eerste te zijn).

Laat (de eerste hoofdstukken van) je boek door veel mensen lezen. Vraag feedback door middel van drie vragen:
1) Op welke plekken viel je in slaap?
2) Wat vond je goed?
3) Wat miste je?

Maak een overzicht van jouw marketingpotentieel. Hoe groot is jouw netwerk? Hoeveel social media friends/followers/contacten heb je? Wat is de doelgroep van je boek? Promotie-ideeën?
 Met bovenstaande info kun je een uitgever benaderen of je boek op internet plaatsen (bijvoorbeeld op Ten Pages).

Zelf uitgeven?
 Maar niet het wiel opnieuw uitvinden? Ik heb mogelijkheden en prijzen verzameld op Mijn eerste boek. Er is nu ook een Facebook groep waar je tips en ervaringen kunt delen.

En, mocht je tot de conclusie komen dat je toch geen boek wilt schrijven, zet het dan NU uit je hoofd en maak je energie vrij om een andere droom te realiseren.

Veel plezier!

jij-bent-een-topvrouw40Cadeau idee? Deze en andere blogs van Vrouw.nl zijn gebundeld in het boekje ‘ Jij bent een TopVrouw‘. Bestel nu een gesigneerd exemplaar voor slechts €9,95, inclusief verzendkosten.

Vijf minuten inspiratie nieuwsbrief

Drie keer per jaar stuur ik een 5 minuten inspiratie mail met slimme en leuke tips aan al mijn contacten. Wil jij af en toe een glimlach en inspiratie in je mailbox?

Share this Blog post: