De drie vragen die je jouw proeflezers moet stellen

Zodra je boek klaar is, kun je proeflezers vragen om hun feedback. Vaak zijn dit vrienden en bekenden en hun reactie is meestal lovend. Hoe zorg je dat je echt iets hebt aan je proeflezers? Ik heb ontdekt dat er drie vragen zijn die je je proeflezers moet stellen voor feedback die je boek echt beter maakt.

Ik geef de voorkeur aan proeflezers uit mijn eigen netwerk. Zodra je aangekondigt dat je een boek aan het schrijven bent, zul je reacties krijgen van volgers die je tips en vragen sturen. Door met hen te communiceren, betrek je ze bij het schrijfproces. Er zijn altijd volgers – of andere betrokkenen bij je boek – die aanbieden om je boek vóór publicatie te lezen; ze vinden het een eer om als eerste je boek te lezen en feedback te geven. Je kunt natuurlijk ook vrienden en familie vragen, maar zorg dan wel dat ze echt gemotiveerd zijn, of op zijn minst een link met het onderwerp hebben.

Proeflezers geven feedback vanuit het lezersperspectief. Ze zullen je vertellen wat ze leuk of interessant vinden. Sommigen noemen kleine dingen die niet logisch zijn, of misschien stukken die te snel of te langzaam lopen. Enkelen vinden misschien een foutje dat je editor over het hoofd heeft gezien.

De meeste proeflezers geven echter maar stukjes feedback: velen lezen niet je hele document, of niet binnen de deadline.

Helaas komt er in de praktijk vaak wat tussen; proeflezers zijn druk of vergeten de deadline. Mijn ervaring is dat slechts twee of drie van de tien die het beloven, uiteindelijk waardevolle feedback geven. Houd hier rekening mee als je mensen vraagt te proeflezen: vraag of ze beschikbaar zijn en hun feedback voor een bepaalde deadline kunnen leveren.

Voor de beste en meest specifieke feedback kun je proeflezers de volgende drie vragen meegeven:

  1. Welke stukken vond je goed?
  2. Bij welke delen viel je in slaap?
  3. Wat mis je nog in het boek?

Bedenk tot slot voor jezelf een systeem hoe je de feedback gaat verwerken. Als alle tien van je proeflezers je een document met comments sturen, dan is het nog best een klus om alles te bekijken en te bepalen wat je wel en niet overneemt. Neem hier tijd voor op in je boek-planning. En houd in gedachten dat al deze feedback je boek beter maakt.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Doe mee met de Schrijvers Mastermind

Het maandelijkse lidmaatschap waarin alle thema’s en struikelblokken bij het schrijven aan bod komen. Een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak voor jouw boek. Leden zien dat ze sneller stappen zetten door deze vorm van begeleiding en accountability. Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ontdek wat je allemaal krijgt voor slechts €24,95 per maand.

Persoonlijke begeleiding

Privé-schrijfcoaching is een unieke kans om eenmalig of gedurende zes maanden met mijn persoonlijke begeleiding en ondersteuning aan je boek te werken. Naast de strategiesessie en 1-op-1 calls, heb je toegang tot alle informatie die je nodig hebt. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotisch eiland?

Tijdens de online Schrijfweek@home en de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven. Je ontvangt het boek én het bijbehorende werkboek overigens gratis bij de Schrijvers Mastermind.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.
Share this Blog post: