10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek

Sommige van de beste boekideeën zijn heel simpel. Het gaat om de inhoud. Door te beginnen met een bewezen format, wordt het schrijfproces veel minder overweldigend. Laten we om je te inspireren eens in de 10 meest succesvolle non-fictie boekmodellen duiken.

1. Memoires of (Auto)biografie

De meeste mensen houden van de verhalen van anderen als ze meeslepend zijn en goed zijn verteld. Dat is de reden waarom memoires en (auto)biografieën vaak op bestsellerlijsten staan, zoals de boeken van Richard Branson of Nelson Mandela. En je hoeft niet eens beroemd te zijn; Elisabeth Smart werd op jonge leeftijd ontvoerd en haar boek over haar ervaringen werd een bestseller. Esther’s eerste boek Wat is jouw excuus is haar autobiografie en werd de basis voor haar andere werken. Overweeg eens je eigen verhaal te vertellen, het levensverhaal van een familielid of je levenslessen te delen.

2. Het how-to boek

Misschien wel de beroemdste in dit genre is Dale Carnegies How to win friends & influence people. Sommige auteurs maken zich zorgen: “Zullen mensen mijn andere producten wel kopen of me nog steeds inhuren als adviseur als ik deze informatie weggeef?” Het antwoord is Ja! Dan Kennedy is een bekend copywriter die tienduizenden dollars verdient met het schrijven van sales letters. En toch schreef hij het boek The Ultimate Sales Letter. Door te onthullen hoe moeilijk het is om een sterke verkoopbrief te schrijven en hoeveel werk daarin gaat zitten heeft Dan met het boek vele nieuwe betalende klanten gekregen. Wanneer je lezers goede solide informatie geeft, maar niet alles prijsgeeft zullen ze in contact met je willen treden om meer te weten te komen. En dit bepaalt ook jouw status van expert op dit gebied. Mijn Handboek voor Wereldburgers en Digital Nomads boek zijn voorbeelden hiervan: ik leg exact uit hoe je digitale nomade kunt worden. Toch komen lezers daarna graag naar een van haar workshops, boeken een RESULTant sessie of gaan mee op retreats: ze willen graag een expert die met ze meedenkt voor deze belangrijke beslissing.

3. Het meest-gemaakte-fouten boek

Mensen zijn altijd geïnteresseerd om te leren over fouten die ze kunnen vermijden, dus is dit een populair format. Een voorbeeld? New Sales Speak: The 9 Biggest Sales Presentation mistakes and How to Avoid Them van Terri Sjodin.

4. Het interviewboek

Bundel een aantal interviews over een bepaald onderwerp en je hebt een boek. J.M. Trippon is een accountant (CPA) die dit model heeft gevolgd toen hij het boek How Millionaires Stay Rich Forever schreef. Zijn boek werd een belangrijk netwerktool waarmee hij contacten kon leggen met miljonairs en ze kon interviewen.

5. Het vraag- en antwoordenboek

Stellen mensen je vragen wanneer ze over jouw vakgebied of expertise horen? Welke vragen worden je het meest gesteld? Krijg je veel mails met vragen? Heb je een FAQ op je website staan? Misschien kunnen de veelgestelde vragen de basis voor een boek vormen. Stel je een boek voor met als titel Antwoorden op jouw meestgestelde vragen: (over jouw onderwerp) en kijk wat er in je opkomt.

6. Het ___ manieren om iets te doen-boek

Je hebt misschien gehoord van de bestseller 50 simple things you can do to save the earth. Dit is een format dat veel auteurs met succes hebben gebruikt. Je kunt overigens ieder aantal gebruiken: 7,10, 50 en 101 zijn nummers die vaak worden gebruikt.

7. Het hoe-iemand-aan-te-nemen boek

Twee boeken waarin dit format doeltreffend wordt gebruikt zijn How to hire a nanny en Before you hire a contractor. Het delen van kennis die je hebt opgedaan in jouw bedrijfstak is een fantastische manier om je expertise te presenteren en nieuwe klanten te krijgen.

8. Het grappen- of citatenboek

De meeste mensen associëren advocaten niet meteen met grappig, maar twee advocaten weerlegden dat toen ze het boek The Lawyer’s Joke samenstelden. De media houdt van onderwerpen die grappig en vermakelijk zijn. Dit grappenboek heeft vele deuren voor de auteurs geopend en leidde tot tientallen interviews met de media.

9. De verzameling van verhalen

Een van de bestsellers is Chicken Soup for the Soul. Dit format is makkelijk te volgen – je vraagt naar de verhalen van andere mensen over een onderwerp en kiest de beste eruit om opnieuw uit te brengen (zodra je hun toestemming hebt). Voor mijn boek Vrijheid om te worden wie je bent vroeg ik een aantal markante Nederlanders om een bijdrage over het thema vrijheid, wat een prachtig gevarieerd geheel opleverde. Sales trainer Dan Seidman schreef Sales autopsy, daarin vertelt en analyseert hij 50 grappige verhalen over verkopers die een verkoop hebben verknald.

10. De collectie van je eerdere werken

Heb je al een blog of schrijf je artikelen? Geef je een nieuwsbrief of een e-zine uit? Dit kan veel stof voor een boek opleveren. Stel ze gewoon in een logische volgorde samen, schrijf een achterflap en een inleiding en je bent klaar om te gaan. Esther deed dit bijvoorbeeld met de blogs die ze schreef voor Vrouw.nl. Ze selecteerde de beste 20 voor het boekje Jij bent een topvrouw.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Als je 'andersom' begint en eerst de structuur opzet, kun je daarna je creativiteit de vrije loop laten en je energie volgen. Zo is het schrijven en publiceren van een boek eenvoudiger dan je denkt. Met deze methode heb ik al duizenden mensen geholpen om hun verhaal te delen. Ben jij de volgende?
Het boek - Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijf methode (begin met de achterflap) in mijn supercomplete boek Zo schrijf je een boek! Je vind er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.
Persoonlijke begeleiding - Veel mensen merken dat het nog beter werkt als de kennis van het boek wordt gecombineerd met een vorm van begeleiding en accountability. Kun je een steuntje in de rug gebruiken? Ik help je graag verder. Ongeacht hoeveel tijd of geld je kunt investeren: er is voor iedereen een optie.
Schrijfweken - Tijdens de online Schrijfweek@home en de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden Curaçao, Mallorca of Thailand ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop om je op weg te helpen, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback.
Free resources -  Meer schrijf inspiratie en tips? Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst en ontvang meteen een PDF checklist om jouw boek te schrijven en publiceren.
Share this Blog post: